Lev livet fuldt ud med høretab

Et oplæg til dig, der gerne vil have styr på, hvordan dit høretab og hjernen spiller sammen.

Har du et høretab eller kender en, der har? Og kender du det, at tankerne kan køre i ring? Når bekymringerne tager over og de samme tanker dukker op 10, 100, ja måske 1000 gange? Måske kender du også til at overtolke på situationer eller opstille scenarier, der aldrig bliver til noget. Og vi kan fortælle os selv, at vi ikke er gode nok, ikke pæne nok, ikke kloge nok osv. Eller relationerne bliver slidte, fordi vi kaster skylden på vores omgivelser.

Hvis du har en hørenedsættelse, kan disse mekanismer forstærkes, fordi kommunikationen ikke altid kører så let. Det kan sætte en masse spekulationer og tanker i gang. Samtidig er hjernen på overarbejde, hvis du fx:

  • Må gætte dig frem til ord og kontekst i en samtale
  • Er afhængig af at kunne mundaflæse
  • Ofte må bede andre om at gentage sig selv
  • Ofte bliver irriteret over kommunikationen

 

I så fald bruger du utrolig meget ekstra energi ift. din familie, dine kolleger, dine venner. Men faktisk er der virkelig mange mennesker i Danmark, der har det på den måde. Ca. en halv mio. vurderes det, så du er absolut ikke alene. Derfor har jeg også valgt at lave dette foredrag.

I løbet af foredraget vil du:

  • Lære at forstå sammenhængen mellem høretabet og kroppen og hjernens udtrætning.
  • Få strategier til bedre kommunikation og til energiforvaltning i hverdagen – om du er hjemme, sammen med venner eller på arbejdspladsen.
  • Lære praktiske øvelser, der kan hjælpe dig til selv at bestemme hvor meget energi, du bruger på dine tanker og til at reducere mængden af tanker, der står i vejen for at du kan leve livet fuldt ud.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Katja Lund. Jeg har arbejdet med mennesker med nedsat hørelse i 20 år og skrev i 2015 en afhandling om høretab, arbejdsmarked og stress. Siden har jeg forsket i hørerehabilitering i samarbejde med høreklinikker, forskere og høreapparatproducenter. Jeg har en søn, der er født døv og som har lært mig meget undervejs. I øvrigt har jeg selv nedsat hørelse og tinnitus på 17. år. Jeg er også certificeret metakognitiv stresscoach og yogalærer og med alt det i rygsækken, mener jeg selv at have en 360 graders viden om høretab og trivsel, som jeg gerne vil give lidt af videre til dig.